Plushuis De Steeg van jaren '30 naar 2030

Het Plushuis-team heeft in bouwteam-verband met onze klanten in korte tijd een compleet plan gemaakt, waarbij zoveel mogelijk wensen van onze klanten zijn verwezenlijkt. Dat betekende met zoveel mogelijk respect voor de historie, maar ook voor het milieu. Zij wilden dat er zo veel mogelijk circulair gewerkt zou worden, bijvoorbeeld door biobased materialen toe te passen. Ook moest het all-electric nul-op-de-meter worden, bij voorkeur nog beter, dus Plus-op-de-Meter.  Laat dát nu juist ons handelsmerk zijn.....

Wat heel bijzonder was aan deze typische jaren '30 woning: De eerste bewoonster heeft hier van 1938 tot haar 104e jaar (2017) gewoond...Het enige dat zij ooit heeft veranderd is in de jaren '70 de keuken en de badkamer en het plaatsen van een CV-ketel. Zelfs de kasten waarin onderduikers hun toevlucht zochten in de tweede wereldoorlog waren nog in compleet originele staat. Die hebben we zoveel mogelijk intact gelaten en een nieuwe functie gegeven als kast waarin de verdelers van de plafondverwaming en de ventilatie een plaats kregen. Ook de typische jaren '30 voordeur is gehandhaafd en door het aan de binnenzijde opdikken, toch zeer energiezuinig gemaakt. De brievenbus (flink luchtlek!) is heel sierlijk dichtgemetseld.

Er is zoals we bij elk Plushuis doen sterk gestuurd op een hoge luchtdichtheid. In dit geval was het mogelijk om in 1 vrijwel ononderbroken lijn de intelligente folie (dampremmer) langs het dak, de wanden en over de vloer door te trekken. Zowel het dak, als ook de voorzetwanden én tussen de houten balklaag van de vloeren (begane grond en beide verdiepingen) zijn volgeblazen met ca. 40 m3 biobased cellulose (Isofloc, had ook EverUse kunnen zijn)

In het hele huis zorgt balansventilatie voor gezonde binnenlucht. Gekozen is voor de volledig nieuw ontworpen WTW Ecomax 400 van Orcon. Deze was in de ontwerp-fase nog niet op de markt, maar de specificaties waren zodanig veelbelovend (o.a. de hoogste CoP van alle leverbare WTW's) dat we toch hiervoor hebben gekozen. 

Om de transitie naar volledig #vangaslos te maken is er een lucht/water warmtepomp in de kelder opgesteld; een combi-warmtepomp (type WCD van Thercon), die met een 190 liter geïntegreerd boilervat zowel het tapwater als de ruimteverwarming verzorgt. Omdat de bewoners de houten vloer in de woonkamer wilden handhaven, hebben we hier voor plafondverwarming (WARP) gekozen. Door de keuze van een Hamwells E-Shower is de tapwatervraag fors teruggebracht.

Wat ook sterk bijdraagt aan de reductie van de energievraag is het plaatsen van triple glas. De bestaande kozijnen zijn met behulp van Finti-hout opgedikt en na-geïsoleerd. Ook de draaiende delen zijn in Finti-hout uitgevoerd. Finti-hout is een zeer bijzondere innovatie: het is vurenhout uit duurzaam beheerde bossen in Finland, dat thermisch verduurzaamd wordt. Daardoor wordt de duurzaamheidsklasse zo hoog, dat het langer meegaat dan tropisch hardhout. Doordat vurenhout veel luchtiger is dan tropisch hardhout, is de isolatiewaarde vele malen hoger.

 

Het Plushuis-team bestond uit architect Jeroen Koudijs, aannemer en tevens luchtdichtheidsexpert Peter van der Kleij en systeem-integrator Nicolaas van Everdingen.

Augustus 2018 is dit mooie Plushuis opgeleverd.       

Plushuis De Steeg 2 PlusopdeMeter NoM renovatie  inpakken jaren30 woning

Direct naar: